Brobyggerprisen 2020

Norske Kirkeakademiers brobyggerpris 2020

Prisen ble delt ut av styreleder Kjell Y Rise og generalsekretær Kristin Gunleiksrud Raaum ved åpningen av Olavsfest i Trondheim 28. juli 2020

Begrunnelse

Det var Norske Kirkeakademiers styreleder Kjell Y. Riise som overrakte prisen, og her kan du lese hans tale:

Som et apropos til årets tema for Olavsfest, ære: Æres den som æres bør, sier vi. Norske Kirkeakademier er opptatt av å løfte fram stemmer som våger å stå for noe. Som tør å stille opp for minoriteter og marginaliserte grupper. Brobyggerprisen gis til en person eller en organisasjon «som på særlig vis har bygd broer av innsikt og forståelse». Videre heter det at brobyggeren skal ha «stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet».

Brobygging kan skje på mange måter. Gjennom kunnskapsformidling, kunstneriske eller organisatoriske aktiviteter. I fjor gikk Brobyggerprisen til Ella Marie Hætta Isaksen. Vi har siden 1983 delt ut prisen til ulike organisasjoner, og til enkeltpersoner som salmedikteren Svein Ellingsen, dialogmennesket Anne Sender, og aktivisten Aslam Ashan.
Black lives matter – de siste månedene har disse ordene blitt ropt ut i USAs storbyer. Og oppmerksomhet om (mer eller mindre skjult) diskriminering på grunn av hudfarge eller annerledeshet har vokst, også her hos oss. Av og til dukker rasismen fram som hatefulle og fryktelige ugjerninger, som terrorhandlinger. Andre ganger i langt mindre format, men fortsatt avgjørende viktig å imøtegå. Hvordan skape forståelse? Hvordan bygge broer? Årets brobygger svarer: Gjennom dialog.

I et intervju sier han: «Vi må ha arenaer der vi kan møtes på like fot, uten merkelapper, og erfare hverandre som likeverdige enkeltmennesker, ikke representanter for en gruppe. Gjennom kulturopplevelser, arbeidsfellesskap og foreldremøter – dagliglivet – blir folk kjent.»
Årets prisvinner har jobbet i sitt lokalsamfunn: Drammen. I en lang rekke år var han sokneprest i Fjell bydel. Han har tatt mange ulike initiativ til tiltak som bygger bro mellom folk. Det handler om skolene, om trossamfunn, om samfunnstjenester. Det handler om dialog og forståelse. Prisvinneren er en organisasjonsbygger. Han er leder av Drammen og omegn tro- og livsynsforum, og har vært det fra starten. Her møtes mennesker med ulike tros- og livssyn, blant annet kristendom, islam, hinduisme, sikhisme, humanisme og bahá’í til dialog. Nå er han dialogprest knyttet til Kirkelig dialogsenter i Tunsberg bispedømme, og kan vise til mange eksempler på praktisk dialog: Drammen Sacred Music Festival. «Gjestebud», knyttet til FN-dagen. «Internasjonale Drammen» i samarbeid med næringsliv og NAV.
Mennesker, strukturer, kunstuttrykk og dagligliv. Til sammen kan alt dette bidra til dialog og forståelse. Det er utrolig inspirerende å oppleve at det faktisk skjer. At det finnes brobyggere iblant oss. Hedres den som hedres bør.

Norske kirkeakademier har besluttet at Brobyggerprisen 2020 tildeles Ivar Flaten.  Gratulerer!»

Brobyggerprisen består av et diplom og et kunstverk. Årets prisvinner mottok maleriet «Kaos» av Amina Sahan, Marthe Valle rammet inn arrangementet med sin musikk.

Kriterier for prisen

Norske kirkeakademier deler hvert år ut Brobyggerprisen. Brobyggerprisen tildeles en person, organisasjon eller institusjon som på særlig vis har bygd broer av innsikt og forståelse – og stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet. Brobyggerprisen er blitt delt ut siden 1983.

Medlemsakademiene nominerer kandidater til prisen, og styret i Norske kirkeakademier tar beslutning om hvem den skal tildeles.

Min takketale

«Jeg takker så mye for en stor og ærefull pris. Rekken av tidligere mottakere er imponerende og det er uvirkelig å stå her som årets mottaker. Også fordi jeg i flere år har vært publikum til utdelingen ved tidligere Olavsfestdager. Stor takk til Norske kirkeakademier for tildelingen!

På Norske kirkeakademiers hjemmeside er det bilde av en vakker bro, et tydelig signal om at broer og brobygging er et viktig anliggende for organisasjonen. Bildet er av Ponte della Maddalena ved Lucca i Toscana fra 1300-tallet. Det er en fantastisk bro, så fantastisk at legenden sier den ble bygget med hjelp fra den onde selv. Derfor også navnet Ponte di Diabolo. Noen hevder også i dag at brobygging på tvers av kultur og religion er av det onde…

Broer skaper grunnlag for handel, reise og kontakt over barrierer. Nysgjerrighet, åpenhet for nye tanker og opplevelser og ønske om utvikling er drivkraften hos brobyggere. Broene skaper historie og bærer med seg stolthet og verdighet.

Da Stare Most, gamlebroen i Mostar ble skutt i filler 9. november 1993 etter å ha stått der i 430 år, var det et angrep på identitet og kultur men også et angrep på tillit og samhandling. Fire år tidligere, samme dato, ble Berlinmuren revet og en ny epoke i Europa ble født.

Broer bygges og brytes ned. Murer bygges – og brytes ned. Historien står ikke stille og vi er alle klar over at de samme kreftene er i spill i dag. Murer bygges for å holde folk ute. Broer av tillit og samhandling demonteres. Men samtidig rives også murer og broer blir bygget og restaurert. Det er godt og det er håpefullt. Broer må vedlikeholdes, slik katedralen bak oss må vedlikeholdes og passes på.

Juristen Enver Djuliman er fra Mostar og måtte flykte i sikkerhet fra krigen med sin familie. Han elsker byen sin og den gamle broen. Den er gjenreist og står som et trassig håp i dag. Nå bor Enver i Drammen og knytter seg til en ny bro, Ypsilon som ble åpnet i 2008. I den siste samtalen før sommeren i podkasten Ypsilonsamtaler, snakket vi om dette. Om sårbarhet, krise og krig, men også om håp, tillit og forsoning.

Ypsilon i Drammen er en bro som har blitt byens signatur og håpstegn. Vi er 100.000 mennesker i Drammen med røtter i 150 nasjoner. Livsskjebner, historier, sanger og levd liv under de forskjelligste forhold skaper den veven som samfunnet i dag utgjør. Broene over Drammenselva var en av premissene for vekst og utvikling. Utsyn, gjestfrihet og åpenhet for mennesker utenfra, er en livsnødvendighet for en by i vekst og utvikling.

Det er en ære å få stå her under selve åpningen av Olavsfest, en festival jeg oppsøker hvert år fordi den har som sin kjerne menneskemøter, dialog og kulturell brobygging. En lillesøster av Olavsfest lever på 11. året i Drammen Sacred Music Festival. Det er en av årets høydepunkter i Drammen der nettopp kulturell brobygging, samtaler på tvers og åpne menneskemøter er målet.

Brobyggerprisen inspirerer til fortsatt nødvendig innsats for å motvirke de mørke tendensene vi ser rundt oss. Grenser lukkes, mennesker skyves fra hverandre av splittende politikk og polariserende ledere. Frykt for de andre øker og redselen for det ukjente vinner styrke.

Vårt lokale kirkeakademi i Drammen er en viktig møteplass for å la meninger brytes og utfordringer til innsats blir gitt. Festival, dialogforum og møter i nærmiljøet gir erfaringer av nærhet, tillit og godt naboskap. I Drammen bygger broer.

Takk for prisen og takk til dere alle som bidrar til at tilliten øker og samholdet mellom oss styrkes.»

Prisvinnere

2022: Mehda Zolfaqari
2021: Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk
2020: Ivar Flaten
2019: Ella Marie Hætta Isaksen
2018: Tor Sørby
2017: Refugees Welcome Norway
2016: Ivar Skippervold
2015: Fader Christofóros og Lasse Gran
2014: Flerkulturelt kirkelig nettverk, v/ Lemma Desta
2013: Anne Sender
2012: Oslo Domkirke
2011: Vår Frue Åpen Kirke
2010: Tro og Lys
2009: Migrapolis-redaksjonen i NRK
2008: Anne-Lise Strøm
2007: Notto R. Thelle
2006:
2005: Namibiaforeningen
2004: Steinar Bryn
2003: Dialogsenteret Emmaus
2002: Kristen Idrettskontakt
2001: Kjetil Bang Hansen og Svein Tindberg
2000: Aksjon Slett U-landsgjelda
1999: Pater Ronald Hølscher
1998: Aslam Ahsan
1997: Hanne Sophie Greve
1996: Simon Flem Devold
1995: Petter Skauen
1994: Mari Boine
1993: Michael Melchior
1992: Inge Eidsvåg
1991: Kristin Aalen
1990: Tor Aukrust
1989: Svein Erik Brodal
1988: Kirkelig kulturverksted
1987: Liv Rosmer Fisknes
1986: Einar Lunde
1985: Svein Ellingsen
1984: Carl Fredrik Engelstad
1983: Fredrik Grønningsæter

Fotos

Norske Kirkeakademier

NKA har en omfattende nettside med mye informasjon. Du finner den her: www.kirkeakademiene.noder du også finner mer stoff om Brobyggerprisen

Se også deres Facebook-side