Ivar Flaten

En samtale i serien Stemmer i Drammen – gjenhør med samtaler fra podkasten Ypsilonsamtaler og Fjell kirke 40 år. Med utgangspunkt i opptakene publiserer jeg her artikler og mer stoff om samtalepartnerne.

Samtalen med Ivar Flaten ble spilt inn 12. mai 2022

Etter over hundre episoder som programleder for Ypsilonsamtalene, ble Ivar Flaten selv hovedgjest i sin egen podkast. Samtalen, ledet av Jadwiga Ihlen og Arzanne De Vitre, fant sted foran publikum i Drammensbiblioteket og var preget av refleksjon, varme og humor. Flaten, nylig pensjonert som dialogprest, fortalte åpenhjertig om røtter, kall, tro, tvil, samfunnsengasjement og fremtidshåp.

“Det er ikke nok å ha ildsjeler. Man må også bygge struktur og institusjoner.”

Ord til dialog og handling

Oppvekst og tvil som drivkraft

Ivar Flaten vokste opp i Oppdal i Trøndelag, i et musikkelskende og kirkenært hjem. Moren var klokker i Oppdal kirke i 40 år, og familien var dypt forankret i bedehustradisjonen. Etter folkehøgskole ved Sagavoll fulgte han oppfordringen fra lærere og medelever og startet teologistudier ved Menighetsfakultetet. Men allerede tidlig stilte han grunnleggende spørsmål: Hvordan kunne det lille lutherske Norge ha monopol på sannheten? Disse spørsmålene førte til at han brøt av teologistudiene og søkte nye veier.

Fra IT-rådgiver til prest

Etter å ha utdannet seg til lærer, jobbet Flaten i skolen og etter hvert med IKT og skoleutvikling. Han ble en pioner innen bruk av PC-er og programvare i skolesystemet på 1980-tallet og jobbet senere i Kirke- og undervisningsdepartementet og Asker kommune. Likevel ble lengselen etter noe mer meningsfullt stadig sterkere. Med støtte fra kona Ingvild tok han opp igjen teologien, og rundt 50-årsalderen fullførte han prestestudiet. Han ble ordinert i 2006, midt under karikaturstriden, og startet sin tjeneste i Strømsø og Fjell menighet i Drammen.

Dialog som kall og metode

Flaten forteller om dialogarbeidet sitt som en naturlig forlengelse av sin tro og sitt samfunnsengasjement. Som storebror hadde han tidlig lært verdien av ansvar og fellesskap, og disse verdiene tok han med seg inn i prestetjenesten. Han ser dialog som et helende arbeid, en forsonende kraft som bygger tillit i samfunnet. Han var en av initiativtakerne til Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL), Drammen Sacred Music Festival og dialogkonseptet Gjestebud. I 2019 mottok han Ikkevoldsprisen fra Norges Kristne Råd og senere Brobyggerprisen under Olavsfestdagene i Trondheim.

Tro, tvil og tjeneste

Gjennom hele livet har Flaten forholdt seg til tro og tvil som to sider av samme sak. En tro uten tvil blir for ham statisk og ufri. Han avviser tro som ideologisk bastion og ønsker i stedet en tro som fremmer samtale, undring og fellesskap. Denne holdningen har gjort ham kontroversiell i enkelte miljøer, og han har møtt kritikk fra ytterliggående stemmer, men også fått stor anerkjennelse for sitt inkluderende arbeid.

Menighet, musikk og fellesskap

Flaten understreker betydningen av gudstjenesteliv, musikk og menighetens rolle som inkluderende fellesskap. Visjonen for Fjell kirke som “et møtested for alle” har preget hele hans prestetjeneste. Han har vektlagt samarbeid med frivillige og bygging av struktur rundt kultur, musikk og barnearbeid. Samtidig har han ønsket å sende mennesker ut i samfunnet med ordene: “Gå i fred og tjen Herren med glede.”

Videre engasjement

Som pensjonist fortsetter Ivar Flaten med podkasten Ypsilonsamtaler, og engasjerer seg i utviklingen av bykirken Strømsø og Drammen Sacred Music Festival. Han er også med i prosessen rundt utviklingen av en internasjonal uke i Drammen. Flaten tror på kraften i de små bidragene og viktigheten av å skape strukturer som bærer ildsjelers arbeid videre. “Det betyr noe hva jeg gjør”, sier han. Og det er dette han bærer med seg videre: Et vedvarende kall til dialog, fellesskap og mot til å stå i troen – med all dens tvil.

Skroll til toppen