JeeYoung Park

En samtale i serien Stemmer i Drammen – gjenhør med samtaler fra podkasten Ypsilonsamtaler og Fjell kirke 40 år. Med utgangspunkt i opptakene publiserer jeg her artikler og mer stoff om samtalepartnerne.

Samtalen med JeeYoung Park ble spilt inn 6. februar 2023

II denne samtalen møter vi JeeYoung Park, organist og kantor i Øvre Eiker. Hennes fortelling spenner fra oppveksten i en aktiv kristen menighet i storbyen Daegu i Sør-Korea til orgelstudier i Bachs hjemby Leipzig, før hun til slutt bosatte seg i Norge. Gjennom samtalen med Ivar Flaten deler hun tanker rundt identitet, kulturforskjeller og musikkens rolle som bærer av både tro og tilhørighet.

«I Korea sier vi: Om du oppdrar barnet ditt til å bli musiker eller kunstner, da selger du et hus.»

JeeYoung Park – en musikalsk reise fra Sør-Korea til Øvre Eiker

Kirken som sentrum i barndommen

JeeYoung vokste opp i Daegu, Sør-Koreas tredje største by. Familien hennes har dype kristne røtter, og hun er fjerde generasjons kristen. Hennes tippoldefar møtte kristendommen i Kina og tok troen med tilbake til Korea, hvor familien engasjerte seg sterkt både i kirkeliv og i lokalsamfunnet. Oldefaren bygget en kirke og støttet teologistudenter økonomisk. Denne sterke tradisjonen førte til at JeeYoungs far ble en viktig skikkelse i menighetslivet, blant annet som leder for menighetsrådet i flere år.

Kirken var derfor et naturlig og sentralt sted i JeeYoungs oppvekst. Hun gikk regelmessig på søndagsskole helt fram til ungdomsårene, og allerede tidlig ble hun engasjert i kirkens musikkliv. Hun spilte piano for barnekoret, ble senere aspirantdirigent, og deltok i musikk- og sangkonkurranser i kirkens regi. Konkurranser og opptredener var en integrert del av kirkelivet, og hun beskriver hvordan dette kunne være både givende og utfordrende:

«Jeg var datter av en viktig person i kirken, og da måtte jeg klare meg godt i konkurransene. Hvis jeg ikke gjorde det bra, kjente jeg på skam.»

JeeYoung minnes også at presset for å prestere godt – både musikalsk og i religiøse aktiviteter som å pugge bibelvers – var en del av hverdagen. Konkurranser og oppvisninger preget både det religiøse og det kulturelle livet i menigheten.

Musikken blir livsvalg

Allerede som fireåring begynte JeeYoung å spille piano, og tidlig ble det klart at hun hadde et stort musikalsk talent. Familien tok et aktivt valg om å støtte hennes musikalske utvikling, noe som krevde betydelige økonomiske investeringer og praktiske tiltak. For å få best mulig undervisning måtte hun reise rundt i Korea, særlig til hovedstaden Seoul, og familien måtte bygge et isolert øvingsrom hjemme for at hun kunne øve uforstyrret. Hun beskriver hvordan foreldrenes støtte var avgjørende for hennes suksess:

«Foreldrene mine ofret veldig mye. Det var dyrt, og vi måtte ha en avtale om at jeg skulle satse fullt ut. Jeg måtte vise at jeg virkelig ville dette.»

Etter fullført bachelorgrad i piano i Sør-Korea bestemte hun seg for å satse på orgelstudier, noe som førte henne til Tyskland. Først til Karlsruhe og senere til Leipzig – byen sterkt knyttet til Johann Sebastian Bach og en sentral destinasjon for alle kirkemusikere.

Veien til Norge og møtet med Abraham Bezuyen

Under studietiden i Leipzig møtte hun sin fremtidige mann, organisten Abraham Bezuyen. Etter studiene hadde hun vanskeligheter med å finne jobb som kirkemusiker i Korea, der arbeidsmarkedet for musikere var krevende. Da muligheten åpnet seg for å arbeide i Norge, tok hun et modig valg og flyttet dit i 2012. Hun fikk jobb som kantor i Øvre Eiker, hvor hun og Abraham senere bosatte seg og etablerte familie.

Mellom tre kulturer

JeeYoung reflekterer over hvordan det har vært å leve mellom koreansk, tysk og norsk kultur. Spesielt trekker hun frem kontrasten mellom det sterke arbeids- og prestasjonspresset i Korea, den formelle tonen i Tyskland, og den mer avslappede omgangsformen i Norge. Hun beskriver hvordan hun fortsatt kjenner på kulturforskjeller, for eksempel når det gjelder respekt for eldre og bruken av tiltaleformer.

Hun opplever også at kroppen husker kulturen:

«Når jeg er i Korea, reagerer kroppen min automatisk koreansk. Jeg trenger ikke å tenke, det bare skjer.»

JeeYoung og Abraham har en datter, Hanna, som vokser opp med tre språk: norsk, koreansk og nederlandsk. Hun ser på dette som en stor ressurs for datteren, både for tilknytning til familie i Korea og Nederland, og som en styrke i en stadig mer globalisert verden.

Musikken som identitet og fellesskap

Både JeeYoung og Abraham Bezuyen er aktive konsertorganister. De holder konserter både hver for seg og sammen som orgelduo. JeeYoung understreker at det å ha konserter og musikalske prosjekter utover det daglige arbeidet i kirken er viktig for hennes identitet og utvikling som musiker. De har også vært med på å bestille nye komposisjoner for orgelduo, noe som er med på å skape nye muligheter og bredere interesse rundt kirkemusikken i Norge.

Skroll til toppen