Ronny Johnsen
En samtale i serien Stemmer i Drammen – gjenhør med samtaler fra podkasten Ypsilonsamtaler og Fjell kirke 40 år. Med utgangspunkt i opptakene publiserer jeg her artikler og mer stoff om samtalepartnerne.

Ronny Johnsen er en mann med mange roller – musiker, radiomann, tidligere journalist, og ikke minst grunnleggeren av Rett Fram Opplevelser. Gjennom sitt engasjement har han jobbet for å gi barn og unge fra lavinntektsfamilier i Drammen muligheten til gode opplevelser. Med en bakgrunn preget av kreativ utfoldelse, et sterkt rettferdighetssans og et ønske om å gjøre en forskjell, har han bygget opp en organisasjon som betyr mye for mange. I denne samtalen forteller han om veien fra musiker til ildsjel, hvordan oppveksten formet ham, og hvorfor urettferdighet er noe han ikke kan ignorere.
“Når du har for lite penger til å betale en strømregning, påvirker det hele livet ditt. Og for barn kan det bety å stå utenfor”
Med musikk og engasjement for rettferdighet
En oppvekst preget av frihet og rammer
Ronny vokste opp i Drammen med foreldre som ga ham både frihet og trygghet. Faren hans oppmuntret til kreativ utfoldelse, mens moren satte tydelige rammer.
– Hadde det ikke vært for faren min, hadde jeg aldri blitt som jeg er i dag. Hadde det ikke vært for mora mi, hadde jeg antakelig blitt som han, sier han med et smil.
Skolegangen var utfordrende. Han følte seg målt på det han ikke var god i, mens hans kreative sider ikke ble verdsatt.
– Jeg var flink i norsk og engelsk, men det var ikke noe jeg brant for. Musikk var det jeg virkelig ville, men det ble sett på som en hobby, ikke en fremtid, forteller han.
Musikken som livsvei
Selv om han ikke tok noen formell musikkutdanning, har musikken alltid vært en viktig del av livet hans. Han lærte seg å spille på øret og utviklet seg til en dyktig musiker.
– Musikk er en livsstil. Du kan ikke velge den bort hvis den er en del av deg, sier han.
Gjennom tilfeldige møter og samarbeid fikk han en fot innenfor musikkbransjen. Et møte med Unni Wilhelmsen førte til at han i 15 år var hennes faste bassist og vokalist.
– Å spille med Unni var en gave. Hun behandler musikere med respekt, og jeg er takknemlig for den tiden, sier han.
Etter hvert måtte han prioritere annerledes. Jobben med Rett Fram Opplevelser krevde mer tid, og med en sønn på ti år ble reisingen mindre fristende.
Rett Fram Opplevelser – en kamp for barndommens gleder
Ronny vokste opp med økonomiske opp- og nedturer, men alltid med et sterkt støtteapparat rundt seg. Det gjorde ham bevisst på hvor viktig det er for barn å ha et nettverk.
– Når du har for lite penger til å betale en strømregning, påvirker det hele livet ditt. Og for barn kan det bety å stå utenfor, sier han.
Han startet Rett Fram Opplevelser for å gi barn fra lavinntektsfamilier muligheten til opplevelser de ellers ville gått glipp av. Organisasjonen arrangerer alt fra bursdager og kinoturer til sommeraktiviteter og julefeiringer.
– Vi feirer 150 barnebursdager i året. Det høres kanskje ut som en liten ting, men for et barn betyr det alt, sier han.
Gjennom ni år har Rett Fram vokst til å bli en sentral aktør i Drammen, med over 100 frivillige.
Urettferdighet som drivkraft
Ronny har alltid hatt en sterk reaksjon på urettferdighet, enten det gjelder sosiale ulikheter eller politiske beslutninger.
– Jeg blir fysisk uvel av urettferdighet. Det gir meg et sterkt behov for å gjøre noe, sier han.
Han mener politikere ofte snakker om å hjelpe utsatte grupper, men at systemene de lager ikke alltid fungerer.
– Vi har sett eksempler på universelle ordninger, som aktivitetskort for barn, hvor 79 % av brukerne ikke trengte det. Ressursene må målrettes, sier han.
Han ønsker mer ærlighet i politikken.
– Kan vi ikke starte med å ikke være verst i landet på barnefattigdom? spør han retorisk.
En fremtid med mening
Ronny ser ikke for seg at han noen gang vil slutte å engasjere seg.
– Hvis vi kan bidra til at to barn ser en annen vei ut av fattigdommen, har vi gjort en forskjell, sier han.
Gjennom musikk, aktivisme og frivillighet fortsetter han å jobbe for en mer rettferdig verden.
– Noen må feire bursdag for den tiåringen som ikke blir invitert. Det er der vi kan gjøre en forskjell, avslutter han.