Trygve Kongshavn

En samtale i serien Stemmer i Drammen – gjenhør med samtaler fra podkasten Ypsilonsamtaler og Fjell kirke 40 år. Med utgangspunkt i opptakene publiserer jeg her artikler og mer stoff om samtalepartnerne.

Samtalen med Trygve Kongshavn ble spilt inn 20. desember 2022

Trygve Kongshavn har vært fastlege på Fjell i Drammen i over 30 år og har fulgt en hel generasjon pasienter fra fødsel til voksenliv. Han har vært en del av bydelens utvikling, kjempet for å gjøre Fjell legesenter attraktivt for nye leger, og opplevd hvordan både helsevesenet og befolkningen har endret seg. Nå går han av med pensjon, men tar med seg en livserfaring formet av møtet med mennesker fra hele verden.

“Det viktigste jeg har opplevd her oppe, er møtet med mennesker fra forskjellige kulturer og land – det har beriket meg og gjort meg til et mer mangfoldig og forhåpentligvis litt klokere menneske.”

Legen på Fjell – et liv i tjeneste for fellesskapet

Veien til Fjell

Trygve Kongshavn vokste opp i Oslo, men startet sin medisinske karriere i Danmark, hvor han studerte medisin. I tillegg til studiene var han en aktiv musiker og en av grunnleggerne av Midfynsk musikkfestival, en festival som på sitt største samlet nær 70 000 publikummere.

Etter studiene hadde han turnustjeneste på Horten sykehus og jobbet en periode i psykiatrien på Lier. Han vurderte en karriere innen psykiatri, men ble mer tiltrukket av allmennmedisin.

“Jeg tenkte at hvis jeg skulle jobbe med mennesker, ville jeg heller møte dem i hele livsløpet og få følge utviklingen deres,” forteller han.

Tilfeldighetene førte ham til Fjell i Drammen i 1990, en bydel preget av stor innvandring og sosiale utfordringer. På den tiden var det få leger som ønsket å jobbe der, og det var vanskelig å rekruttere nye.

“Da fastlegeordningen kom i 2001, var det ledige hjemler i Drammen, men ingen ville jobbe på Fjell. Vi måtte gjøre noe,” sier han.

Sammen med kolleger fikk han kommunen med på å bygge et nytt legesenter og skape bedre arbeidsforhold. Sakte, men sikkert, bygget de opp en stabil og velfungerende praksis.

Fastlegeordningens utfordringer

Trygve har vært en forkjemper for fastlegeordningen og mener at den gir pasientene kontinuitet og trygghet.

“Det fine med fastlegeordningen er at pasientene velger den legen de vil ha, og kan bytte om de ikke er fornøyde. Det skaper en tillit mellom lege og pasient som er unik,” sier han.

Samtidig erkjenner han at fastlegeordningen i dag sliter. “Det har blitt for mange oppgaver og for få leger. Yngre leger ønsker mer forutsigbarhet i arbeidstid og økonomi, og vi må legge bedre til rette for det,” sier han.

Mennesker i endring – bydel i utvikling

Gjennom sine tre tiår på Fjell har Trygve sett hvordan befolkningen har utviklet seg.

“De barna som ble født da jeg startet, har nå egne barn. Jeg har fulgt familier gjennom flere generasjoner, og det gir en spesiell nærhet til pasientene,” sier han.

Han har også sett hvordan utdanningsnivået har økt blant innvandrerbefolkningen. “Vi ser stadig færre analfabeter, og flere unge tar høyere utdanning. Det er en positiv utvikling,” sier han.

Samtidig har han merket en endring i religiøs praksis blant unge voksne. “Noen av de jeg har kjent siden barndommen, har blitt mer religiøse i voksen alder, bruker hodeplagg og følger religiøse høytider tettere enn før. Det er en interessant utvikling,” sier han.

Tolkens rolle og språklige barrierer

En av de største utfordringene han har sett i møte med innvandrere, er språklige barrierer.

“Det er nå lovfestet at barn ikke skal brukes som tolker, men tidligere var det vanlig at barn måtte tolke for foreldrene sine. Det ga dem et ansvar de ikke skulle ha,” sier han.

Han har jobbet aktivt for å sikre at pasienter får profesjonelle tolker, men mener at teknologiske løsninger også kan hjelpe. “Automatiske oversettelsesverktøy blir stadig bedre og kan være en viktig ressurs i fremtiden,” sier han.

Musikken – en livslang lidenskap

Parallelt med sin legekarriere har Trygve fortsatt med musikken. Han startet sin første visegruppe i ungdomsårene og fikk senere platekontrakt.

“Jeg skrev barnevisen Æsj, bæsj, promp og fis til barnebarnet mitt, og den ble en kjempehit. Den har blitt strømmet over fire millioner ganger,” ler han.

Sønnen hans, Thomas Kongshavn, er musikalsk leder for Karpe, et av Norges største band. Gjennom sønnen har Trygve fått jobbe med noen av landets beste musikere og produsenter.

En ny livsfase – med tid til fjellet

Når han nå går av med pensjon, ser han frem til en mer fleksibel hverdag.

“Jeg har aldri sett frem til å bli pensjonist, men jeg gleder meg enormt nå. Det å kunne si ‘nå blir vi en uke til på hytta’ – det har jeg aldri kunnet før,” sier han.

Han ser tilbake på sine år på Fjell med stolthet.

“Det viktigste jeg har opplevd, er å få være en del av dette fellesskapet. Jeg har lært mye av menneskene jeg har møtt, og det har gjort meg til en mer åpen og nysgjerrig person,” sier han.

Skroll til toppen