Terje Aass

– Du kan ikke tenke bort rusen i et samfunn
Publisert i Ypsilonsamtaler 08/07/2021
Terje Aass er født inn i familiebryggeriet som nå ledes av hans to sønner. De er femte generasjon siden tippoldefar Lauritz startet i 1867. Aass bryggeri var et helt lite samfunn der 50 mennesker bodde på selve bryggeriet da Terje vokste opp. Terjes fag er økonomi men da han pensjonerte seg i 2013, tok han et kurs i ølbrygging og er nå ivrig opptatt av gammel, norsk øltradisjon der kveik er en sentral ingrediens.. I denne samtalen snakker vi om kulturhistorie, bedriftshistorie og det emosjonelle eierskapet og stoltheten han føler til firmaet som har vært hans liv helt til i dag.. Så kveikja me eit ljos, det brenn så stille, siterer han og peker på betydningen det gamle ordet og minner samtidig om verdien av stillhet og refleksjon. Øl hadde en sentral plass i samfunnet og ble brukt ved viktige markeringer i livet. Hør bare: Barsøl, trulovarøl, bryllupsøl, gravøl, heimkomarøl, arveøl, samgangarøl – osv. I middelalderens Norge markerte primstaven Tomas bryggarsdag før jul der offentlige kontrollører gikk rundt og så til at brygget var på plass og holdt god kvalitet.